Brandsäkerhet i adventstid

Vi är nu i adventstid, säsongen för myskvällar. Det är också dessvärre en säsong, där fler bränder i bostäder uppstår. För att vi tillsammans ska behålla myset och inte råka ut för några tråkigheter kommer här några råd och tyvärr också några pekpinnar runt vår brandsäkerhet.

Glömd spis i köket är den i särklass vanligaste brandorsaken  – inte levande ljus, som de flesta tror. Tyvärr ökar glömda spisar som brandorsak. Levande ljus står dock för en stor del av den ökning som sker i november – januari.
Lämna inte levande ljus när du lämnar rummet och håll koll på plattorna på spisen.

Utrymning
Gå runt i huset och orientera dig, så du är helt klar över vilka vägar du kan utrymma från huset om trapphuset inte är ett alternativ. Det som är självklart till vardags, är inte lika självklart om det är rökfyllt. Glöm inte att göra samma sak när du till exempel bor på hotell.

Brandvarnare
Du är som lägenhetsinnehavare skyldig att regelbundet testa och byta batterier i din brandvarnare!
Vi kommer att få rökdetektorer som en del av leveransen från Telia runt bredband / TV, men det får ses som ett komplement till en fungerande brandvarnare i alla lägenheter.
Vill man ha påminnelse om batteribyte, så har MSB en tjänst som sänder SMS när det är dags för batteribyte. https://aktivmotbrand.msb.se

Loftgångar och trappor
Det får inte finnas NÅGRA föremål i trappor, loftgångar eller utanför dörrar! Det påverkar möjligheterna till effektiv utrymning. Vid utrymning blir det ofta kaosartat och det är ofrånkomligt att föremål på vägen ut rivs omkull och blir hinder för efterkommande inte minst de som sitter i rullstol. Räddningstjänsten berättade att dom sett alltför många exempel, där det gått illa på grund av föremål i utrymningsvägar.

Det står idag, cyklar, barnvagnar, hyllor, bord, stolar, skåp, krukor, växter, skohyllor, kartonger och drickaförråd i våra gångar. Allt detta måste tas bort, innan det är för sent!

Fönster mot berget
Som framgår ovan, så är våra trapphus och loftgångar den huvudsakliga utrymningsvägen från lägenheterna. Det är viktigt att utrymningsvägen inte rökfylls genom att det öppet från en brandhärd till utrymningsvägen. Av detta skäl är handtagen till sovrumsfönstren borttagna för ett antal år sedan. Vi fick också i samband med det, ett större vite.

Det får inte finnas några handtag på fönstren och dom får inte öppnas!

Slut
Till slut, en liten film från MSB om hur man bör bete sig vid brand.

Med hopp om att ni alla får lugna och fina helger framöver!

Styrelsen BRF Snäck, brandskyddsansvarig Peter Westberg